Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PixabayСаудитска Арабия намалява цените на почти всички сортове

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PixabayСаудитска Арабия намалява цените на почти всички сортове
Коментари Харесай

Саудитска Арабия обявява отстъпки за всички видове петрол по света

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pixabay

Саудитска Арабия понижава цените на съвсем всички сортове нефт за клиенти на всички пазари, заяви Ройтерс, базирайки се на ценоразпис от ноември от държавната петролна компания на кралството Saudi Aramco.
На основния азиатски пазар за саудитците, където отиват 60% от износа на нефт от Рияд, най -масовият Arab Light ще падне в цената с 40 цента за барел идващия месец и ще се продава с награда от 1,7 $ за районния пример Оман / Дубай - максимумът за половин година, написа finanz.ru.

Light Arab Super Light и Arab Extra Light ще бъдат по -евтини надлежно с 10 цента и 20 цента за барел, а тежките - междинни и тежки - с 40 и 50 цента.
В Съединените щати цените на саудитския нефт са спаднали с 10 цента в цялата линия на марката, като се изключи Arab Extra Light (цената му ще остане непроменена).

В Европа, където Saudi Aramco се конкурира с съветски снабдители, са оповестени отстъпки за всички сортове и във всички райони.
В северозападната част на Европейски Съюз Arab Extra Light ще поевтинее с Щатски долар 1 и ще се продава с отстъпка от Щатски долар 1,8 по отношение на цената на Brent. Цената на Arab Light, която е сходна по характерности с съветския Урал, ще намалее със 70 цента, а отстъпката от ноември ще бъде 2,4 $ за Brent.
Arab Medium и Arab Heavy ще бъдат по -евтини с 50 цента за барел.

В Средиземноморието формалната арабска екстра светлина е по -ниска с 30 цента, арабската светлина с 50 цента, а тежките сортове с 60 цента.
Саудитска Арабия взе решение за отстъпките, макар обстоятелството, че търсенето на физическия пазар остава мощно, сподели стратегът по суровините ING Уорън Патерсън.
Според ОПЕК +потреблението на нефт през 2021 година ще надвиши международното произвеждане с 1,1 милиона барела дневно. Тази разлика се преодолява от запасите в трезорите, които са изпразнени с съвсем половин милиард барела от началото на годината, като са изгубили всички размери, насъбрани по време на рецесията с ковид.

Съединени американски щати приканиха саудитците да понижат цените на петрола. Вашингтон е в контакт със страните от ОПЕК и „ обмисля всички благоприятни условия за понижаване на цената на петрола “, съобщи Джен Псаки, представител на Белия дом на 28 септември.
В същото време съветникът по национална сигурност на Съединени американски щати Джон Съливан, който съгласно Псаки е възнамерявал да разисква въпросите на пазара на нефт в Рияд, е на турне в страните от Близкия изток.
На 4 октомври страните от ОПЕК +, след резултатите от постоянна министерска среща, отхвърлиха концепцията за в допълнение увеличение на производството за изстудяване на международния пазар на горива. Въпреки че се обсъждаха проекти за увеличение на доставките едновременно с 600-800 хиляди барела дневно, министрите взеха решение да се придържат към първичния проект с нарастване от 400 хиляди всеки месец до април 2022 година

От октомври ОПЕК + изпомпва 4,5 милиона барела дневно по -малко, в сравнение с преди рецесията. През ноември тази обща квота ще бъде понижена до 4,1 милиона.
По новините за отстъпки от саудитците цените на петрола постепенно понижават В 13,39 часа московско време Brent поевтинява с 0,2%, до 82,38 $ за барел; WTI - с 0,53% до 78,53 $ за барел. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР